top of page
תמונת הסופר/תKeren Melamed

התינוק שקשה להרגיע




בחודשים האחרונים אני פוגשת לא מעט אמהות מופלאות עם תינוקות שסובלים מרפלוקס. בעולם כיום מעריכים שבערך 20% מכלל התינוקות "זוכים" לקבל את האבחנה הזו, שהיא בעצם מקבץ של תסמינים גופניים והתנהגותיים הכוללים פליטות מרובות ולעיתים אף הקאות בסמוך או לא בסמוך להאכלה, מלווים לעיתים בחוסר נוחות ובכי. הרקע לכך הוא חוסר בשלות של תפקוד השסתום (הספינקטר) הוושטי התחתון, דבר המביא לזרימה הפוכה של תוכן הקיבה אל הוושט.


ראשית, נתחיל ונאמר שתינוקות רפלוקס בדרך כלל יתחילו להראות חוסר נוחות לקראת גיל 10-14 ימים, ויגיעו לשיא בגיל ששה שבועות. חלקם יראו ירידה בתסמינים לקראת גיל 3-4 חודשים, ואחוז מסויים ימשיך עוד מספר חודשים טובים.


בדרך כלל התסמין הכי מובחן שנראה הוא בכי מתמשך, בצרוף תנועות גוף שמרמזות על גזים או חוסר נוחות באזור הבטן הקשורים לארוחה (יקפלו רגליים לכיוון הבטן, יבעטו בפתאומיות), הקשתה של ראש התינוק לאחור לאחר כמה לגימות, פליטה או הקאה.


ובגדול מאוד – בדרך כלל נראה תינוקות שקשה להרגיעם, מה שנקרא “Hard to sooth babies."


האמהות שהגיעו אלי נראו לי עייפות מאוד, חלקן דואגות, חלקן עם שאלות שמעסיקות אותן , כמו "למה זה קורה?" , "למה דווקא לי?", "למה אני לא מצליחה להרגיע אותו?".


כשעומד מולנו תינוק שקשה להרגיע אותו, הוא מהר מאוד מציב אותנו, ואת האינטואיציות האימהיות שלנו בספק. וכאן חשוב לומר "אתן צודקות. זה באמת נורא קשה."


כי זה כל כך קשה לטפל בתינוק שבוכה כל כך הרבה, צריך להיות על הידיים כל כך הרבה, ושקשה להרגיע אותו.


מצבים לא פשוטים כהורים יש ויהיו בשפע. התוך המערבולת הזו חשוב למצוא את האור, את הדרך לקבל מצבים כאלה באהבה, ולמצוא בנו את המרחב כדי להכיל את הבכי והצורך המתמשך שלהם במגע, שהוא צורך, ולא פינוק בשום צורה.


מה שאני כן יודעת, זה להגיד ששינוי תנוחה, מגע ותנועה יכולים לסייע- גם לתינוק, וגם לאמא 😊


אז מה אפשר לעשות-


🍄 האכלה זקופה ומתן זמן לאוכל "לרדת" לפני שמניחים על הגב או הבטן.


🍄 הגבהה של משטח פעילות או שינה כך שראש נמצא מעל אגן.


🍄 מגע עמוק- לחיצות של כפות הרגליים, השוקיים, הירכיים וקירוב שלהם לבטן.


🍄 עיטוף במנשא- גם מרגיש קרוב וגם משחרר את הידיים שלך.


🍄 תנועה- כיפוף הברכיים לבטן וסיבובים עם כיוון השעון (עם כיוון מערכת העיכול).


🍄 תנוחת נמר על עץ


🍄 תנועה חזרתית ומתמשכת- כמו ריקוד, צעידה, הקפצה על כדור


🍄 אמבטיה- למים השפעה מרגיעה על מערכת העצבים, ויש בהם זכרון של השהיה ברחם, חוויה מוכרת לתינוקות .


🍄 "קפה שפיות"- מושג שגיליתי על עצמי כשהגדולה שלי היתה קטנה 😊, תרגילי נשימות, התאווררות, בקשת עזרה, המקומות או הדברים שעוזרים לנו להתמלא כהורים, ולבוא "נקיים" יותר לילדים שלנו.


🍄 להצטרף לקבוצת אמהות! לפגוש אמהות נוספות שמתמודדות עם תחילת ההורות לתינוק חדש. יש משהו בתחושה ש"אני לא לבד, זה קורה לעוד אנשים מלבדי" שמאוד מנחמת.


אז אם משהו מהדברים האלה התחבר אליך, ואת אמא לתינוק.ת צעיר.ה אני מזמינה אותך להיות בקשר ולהצטרף לקבוצות שלי במרכז "אגדה" בהרצליה.


ואני כאן לכל שאלה ❤

Comments


bottom of page